Express Electric

Όπως ανέφερε ο αναλυτή αλυσίδας εφοδιασμού της Apple, Ming-Chi Kuo, η εταιρεία θα μπορούσε να είναι σε καλό δρόμο για να κυκλοφορήσει ένα αναδιπλούμενο iPad ήδη από το επόμενο έτος.

«Είμαι θετικός για το αναδιπλούμενο iPad το 2024 και αναμένω ότι το νέο μοντέλο θα ενισχύσει τις αποστολές και θα βελτιώσει τις διαθέσιμες επιλογές», έγραψε στο Twitter νωρίς τη Δευτέρα. Ο Kuo αναμένει ότι στη συνέχεια η Apple θα προχωρήσει με την κυκλοφορία ενός ανανεωμένου iPad Mini, το οποίο αναμένεται να μπει σε μαζική παραγωγή στις αρχές του 2024.

Ο Kuo δεν αναφέρει πολλές νέες λεπτομέρειες σχετικά με το φημολογούμενο αναδιπλούμενο iPad, δηλώνει όμως ότι αυτό θα διαθέτει μια βάση στήριξης από “ανθρακονήματα” που παράγεται από τον κινεζικό κατασκευαστή εξαρτημάτων Anjie Technology. 

Η ημερομηνία κυκλοφορίας του 2024 είναι αρκετά νωρίτερα από την τελευταία σημαντική πρόβλεψη για αναδιπλούμενο iPad, η οποία προήλθε από τον αναλυτή Ross Young της Display Supply Chain Consultant τον περασμένο Φεβρουάριο. Αυτός σε δική του δημοσίευση είχε αναφέρει ότι η Apple αναπτύσσει ένα αναδιπλούμενο υβρίδιο iPad/MacBook με αναδιπλούμενη οθόνη περίπου 20 ιντσών, αλλά προέβλεψε ότι αυτό δεν θα ήταν έτοιμο για κυκλοφορία πριν από το 2026. Ο Mark Gurman του Bloomberg ανέφερε αργότερα ότι η Apple εξέταζε την κυκλοφορία μιας διπλής αναδιπλούμενης οθόνης, προσθέτοντας ότι το κάτω μισό της οθόνης θα χρησίμευε ως εικονικό πληκτρολόγιο όταν η συσκευή χρησιμοποιείται ως clamshell τύπου MacBook. Παρόμοιες υλοποιήσεις υπάρχουν ήδη στην αγορά από τη Lenovo και την ASUS, με τα X1 Fold και 17” OLED Fold αντίστοιχα.Ο Gurman δεν προσέφερε ακριβή πρόβλεψη για την ημερομηνία κυκλοφορίας, αλλά σημείωσε τον Οκτώβριο ότι το αναδιπλούμενο iPad της Apple θα μπορούσε να κυκλοφορήσει “αργότερα μέσα στη δεκαετία”.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Kuo αναφέρει κάποια γενική ημερομηνία σε πρόβλεψη για αναδιπλούμενο gadget της Apple, έχοντας αναφέρει πριν από 2 χρόνια ότι ένα αναδιπλούμενο iPhone θα μπορούσε να κυκλοφορήσει το 2023. Ο Gurman ανέφερε μάλιστα ότι η Apple έχει συζητήσει την κυκλοφορία μιας rollable συσκευής με παρόμοιο μέγεθος οθόνης με το iPhone 12 Pro Max των 6,7 ιντσών. Δεδομένης της έλλειψης φημών το τελευταίο διάστημα για ένα αναδιπλούμενο iPhone, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Apple έχει στα σκαριά μια τέτοια κυκλοφορία φέτος, όπως είχε προβλέψει προηγουμένως ο Kuo.

Για το πιο άμεσο μέλλον, ο Kuo προβλέπει πτώση των αποστολών iPad μεταξύ 10 και 15% σε ετήσια βάση το 2023. Λαμβάνοντας υπόψη την άνοδο των πωλήσεων που απολάμβαναν οι περισσότερες εταιρείες καταναλωτικής τεχνολογίας κατά τη διάρκεια των lockdowns για την πανδημία COVID-19 και τις σημαντικές μειώσεις στις πωλήσεις που έχουν βιώσει πολλές από αυτές πιο πρόσφατα, μια πτώση των αποστολών tablet φέτος δεν θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη.

Τέλος, ο Kuo αναμένει ότι το επόμενο iPad που θα κυκλοφορήσει η Apple θα είναι το iPad Mini. Πιστεύει ότι ένα νέο μοντέλο θα μπει στην παραγωγή το πρώτο τρίμηνο του 2024, κάτι που σημαίνει ότι φέτος η εταιρεία δεν εξετάζει κάποια άλλη κυκλοφορία tablet.